Ромелу Лукаку влезе от пейката, за да помогне на Челси да обърне Астън Вила с 3:1 като гост в мач от 19-ия кръг на Висшата лига. 

Лондончани изостанаха след автогол, но след това успяха да преобърнат ситуацията и да спечелят важни 3 точки, които ги оставиха на 6 от Манчестър Сити, но ги изравниха с Ливърпул, като и двата тима имат по 41. 

Лукаку първо вкара втория гол, а в края спечели още една дузпа за отбора си, който стигна до триумфа. Домакините направиха твърде малко в нападение, като остават с 22 точки.  

И в двата състава имаше по 2 промени. За домакините Морган Сансон и Дани Ингс се появиха на местата на Ашли Йънг и Джон Макгин, а за гостите Жоржиньо и Калъм Хъдзън-Одой стартираха вместо Хаким Зиеш и Сесар Аспиликуета. Ромелу Лукаку бе не пейката на лондончани, за които обаче Вернер и Хаверц все още липсваха.  

Лондончани започнаха активно, но без да могат да създадат чисти ситуации срещу добре подредения тим на домакините, които добнеха за контри. В средата на полувремето Мейсън Маунт опита центрира, но топката срещна гредата над Емилиано Мартинес. 

Малко след това Вила поведе, макар и с доста късмет. Домакините разиграха отляво, като Уоткинс върна към Мат Таргът, който центрира, Рийс Джеймс отклони с глава и за негов ужас топката прехвърли Менди и намери далечния ъгъл на вратата! Ужасно за гостите. 

Те обаче бързо получиха шанс да отговорят. В 32-ата минута Мати Кеш не прецени добре една ситуация и атакува топката в наказателното поле, но Хъдзън-Одой го изпревари и защитникът събори съперника. Дузпата бе категорична. Жоржиньо изпълни хладнокръвно и прати Мартинес в далечния ъгъл, за да направи 1:1. 

Последваха няколко полу-възможности за домакините, но първо Менди изпревари Уоткинс, а след това Силва блокира опита на Мат Кеш. След още една намеса на вратаря на гостите паузата все пак дойде при 1:1. 

Томас Тухел реагира, като пусна Ромелу Лукаку на старта на втората част на мястото на Трево Чалоба, което означаваше, че Рийс Джеймс допълни тримата в защита, а Кристиан Пулишич зае неговото място на десния фланг. 

Гостите натиснаха и при едно центриране Мати Кеш отклови отблизо към собствената си врата, но право в ръцете на Мартинес. Малко по-късно нямаше какво да спаси бирмингамци. Хъдзън-Одой центрира отлично отляво, а Лукаку изпревари Мингс и майсторски стреля с глава в мрежата, за да отбележи първия си гол в първенството от септември! Обратът бе факт. 

Вила се опита да реагира, но в 66-ата минута всичко можеше да приключи. Жоржиньо изведе Маунт леко вдясно, той изпревари Мартинес, елиминира го, но сякаш прибърза при изстрела и не намери целта. Сериозен пропуск още повече, че халфът имаше възможност и да подаде. 

В следващите минути Вила не успя да стигне до нещо кой знае какво пред вратата на съперника, докато Маркос Алонсо и Калъм Хъдзън-Одой пропуснаха да подпечатат триумфа. Първо ударът на испанеца бе блокиран, а след това крилото от чиста позиция не успя да преодолее Мартинес, който плонжира и спаси. 

В 90-ата минута резервата Чуквуемека получи шанс да стреля, но прати топката в защитник на Челси. В продължението Лукаку реши всичко. Той тръгна мощно, запази топката и в наказателното поле Конса го събори. Това бе втора дузпа, която Жоржиньо отново реализира и оформи крайното 3:1!

Астън Вила – Челси    1:3

1:0    Джеймс 28 автогол
1:1    Жоржиньо 34 дузпа
1:2    Лукаку 56
1:3    Жоржиньо 93 дузпа

Астън Вила: Мартинес, Кеш, Конса, Мингс, Таргът, Сансон (76 Ел-Гази), Дъглас Луис, Рамзи, Буендиа (73 Чуквуемека), Ингс (73 Траоре), Уоткинс 
Челси: Менди, Чалоба (46 Лукаку), Тиаго Силва (52 Кристенсен), Рюдигер, Джеймс, Канте (63 Ковачич), Жоржиньо, Алонсо, Маунт, Хъдзън-Одой, Пулишич